Ελιές Καλαμών, οι πιο υγιεινές στον κόσμο
Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Published in COSMOS RADIO, ΥΓΕΙΑ
Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ακόμα και μέχρι τα βαθιά γεράματα Πηγή: Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ακόμα και μέχρι τα βαθιά γεράματα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Λόρενς-Μάρτιν του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους.
Διαπιστώθηκε ότι παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μια μείωση στο ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νευρώνων μπορεί να παρατηρηθεί στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, π.χ. από 40.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού στην ηλικία των 40 ετών σε 30.000 στα 70 έτη.
Μειώνεται όμως ακόμη πιο δραματικά στην περίπτωση Αλτσχάιμερ, ακόμη και στο αρχικό στάδιο της νόσου, από 30.000 σε 20.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού, δηλαδή μια μείωση πάνω από 30%.
- Published in ΥΓΕΙΑ
ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για την αναγραφή προέλευσης στο γάλα
Μετά την ανακοίνωση που αφορούσε στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε δελτίο Τύπου, παρέχοντας διευκρινίσεις για την κείμενη νομοθεσία.
«Η κείμενη εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης. Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος.
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα με τον Ν.4492/2017 (Α΄156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β΄1295) Υπουργική Απόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι :
α) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως “προέλευση Ελλάδα” ή προτιμότερα “Προέλευση γάλακτος : Ελλάδα”. (περισσότερα…)
- Published in COSMOS RADIO, ΥΓΕΙΑ
Πώς επηρεάζει την καρδιά η κατανάλωση πολλών αυγών
Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο.Οι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα ‘Αλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ανάγκη να εξοβελίσει κανείς τελείως τα αυγά από τη διατροφή του, αρκεί να τα περιορίσει και να προτιμά το ασπράδι από τον κρόκο. Η περισσότερη χοληστερίνη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και όχι στο ασπράδι. Ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης μεταξύ όλων των τροφών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. ‘Αλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος κ.α.).
- Published in COSMOS RADIO, ΥΓΕΙΑ
Ταλκ – Καρκίνος: Από το 2015 ο Π.Ο.Υ. το είχε συμπεριλάβει σε λίστα με 116 επικίνδυνα στοιχεία
Όπως έγινε σήμερα γνωστό από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στελέχη της Johnson & Johnson γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι κάποια από τα προϊόντα της εταιρείας -και συγκεκριμένα τα προϊόντα ταλκ- περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder (ταλκ) και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.Επιμένει, δε, ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της. Η Johnson & Johnson βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.
- Published in COSMOS RADIO, ΥΓΕΙΑ
Με επίκεντρο τις δράσεις του έργου SMiLe, ολοκληρώθηκε η Ανοικτή Εκδήλωση Διαβούλευσης φορέων που εμπλέκονται σε θέματα υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας
Με επίκεντρο τις δράσεις του έργου SMiLe, ολοκληρώθηκε η Ανοικτή Εκδήλωση Διαβούλευσης φορέων που εμπλέκονται σε θέματα υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, εστίασε στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Αξιολόγηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Συνεργασία Φορέων στον τομέα Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ στόχο είχε την ανάπτυξη κοινού σχεδίου διαχείρισης των υγειονομικών αναγκών της περιοχής, προσανατολισμένο στους πολίτες-χρήστες υπηρεσιών υγείας. Στην Εκδήλωση συμμετείχαν αντιπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, σύλλογοι ασθενών και ΑμεΑ, ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι και αντιπρόσωποι της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. (περισσότερα…)
- Published in ΥΓΕΙΑ