Η οργάνωση Environmental Working Group δημοσιεύει κάθε χρόνο την «Dirty Dozen», ή αλλιώς τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τη φετινή λίστα, για το 2019 καλό θα ήταν να προτιμούμε τη βιολογική… εκδοχή της «βρώμικης δωδεκάδας».
Η φετινή λίστα έχει πολλές ομοιότητες με την περσινή, καθώς η κορυφή δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και η δεύτερη θέση.
Δείτε στην gallery του CNN Greece τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά του 2019 με τη σειρά κατάταξης. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών προχώρησαν σε έλεγχο 36.000 δειγμάτων προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στον οδηγό καταναλωτή της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας και αποδεικνύουν πως το 70% των δειγμάτων, από τα 48 είδη που ελέγχθηκαν, εμφάνισαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα ποσοστά ευτυχώς παρουσιάζουν μείωση κατά 6.6% σε σχέση με το 2016.
Οι φράουλες, σύμφωνα με τον CNNi, για ακόμη μια χρονιά καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων, ενώ γλυκό καλαμπόκι και αβοκάντο είναι τα πλέον «αθώα» προϊόντα, καθώς κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις της λίστας, με την χαμηλότερη συγκέντρωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα φυτοφάρμακα είναι δυνητικά τοξικά για τον άνθρωπο, όμως χρησιμοποιούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, ελέγχοντας οργανισμούς που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες, όπως τα κουνούπια. Οι αρνητικές πτυχές τους εμφανίζονται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό ή το νευρικό σύστημα. Πιθανές είναι και οι επιπτώσεις τους σε εμφάνιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Η έκθεση τονίζει πως μπορεί να μείνουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα, ακόμη και αν οι καταναλωτές τα έχουν πλύνει.
Η «Βρώμικη Δωδεκάδα»
Κατά την διάρκεια της έρευνας τα προϊόντα που είχαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυτοφάρμακα εντάχθηκαν σε κατάλογο που φέρει την ονομασία «Βρώμικη Δωδεκάδα». Η λίστα με τις πρώτες θέσεις της «αμαρτίας» είναι: φράουλες, σπανάκι, νεκταρίνια, μήλα, ροδάκινα, σέλινο, σταφύλια, αχλάδια, κεράσια, ντομάτες, γλυκές πιπεριές και πατάτες.
Τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα εντόπισαν οι ερευνητές στις φράουλες, ενώ το δεύτερο σπανάκι είχε διπλάσιο αριθμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Την περασμένη χρονιά το σπανάκι είχε καταλάβει την όγδοη θέση.
Τα φυτοφάρμακα υπεύθυνα για τα κατάλοιπα περιελάμβαναν τρία μυκητοκτόνα και ένα εντομοκτόνο που ονομάζεται περμεθρίνη, και συνδέεται με σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις στα νευρικά συστήματα ζώων και εντόμων.Πρωτοεμφανιζόμενοι στην λίστα είναι τα αχλάδια και οι πατάτες, που πήραν τις θέσεις που άφησαν «ορφανές» τα ντοματίνια και τα αγγούρια.
Τα «15 Καθαρά»
Όσα προϊόντα κατάφεραν να κερδίσουν τους ελέγχους και να εμφανίσουν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε φυτοφάρμακα μπήκα στην λίστα με τα «15 Καθαρά».
Το γλυκό καλαμπόκι, το αβοκάντο, ο ανανάς, το λάχανο, τα κρεμμύδια, ο κατεψυγμένος αρακάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η μελιτζάνα, το πεπόνι, τα ακτινίδια, το κουνουπίδι και το γκρέιπφρουτ, κατατάσσονται με την σειρά στην λίστα.
Από τα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές μόνο το 1% εμφάνισε ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα στο αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι, που κρίθηκαν ως τα πιο καθαρά.